Skip to content
خانه » پوست » چه نوع خالهایی خطرناک هستند؟

چه نوع خالهایی خطرناک هستند؟

چه نوع خالهایی خطرناک هستند

فهرست و عناوین مقاله

زمان مطالعه: 6 دقیقه
5
(2)

امروز قصد داریم در این مقاله درباره‌ی انواع خال ها و این که چه نوع خالهایی خطرناک هستند برای شما بگوییم تا از پیشروی بیماری های بزرگتر جلوگیری کنیم با ما همراه باشید!

خال حاصل تجمع سلول‌های رنگدانه‌ای به نام ملانوسیت هستند درون ملانیست ماده‌ای رنگی به نام ملانین تولید می‌شود و رنگ تولید شده باعث رنگی شدن سلول‌های ملانوسیت می‌شود.

توزیع و فراوانی ملانوسیت‌ها تعیین کننده رنگ پوست هستند، در شرایطی که تجمع بیش از حد از ملانوسیت‌های در مساحت کوچکی از پوست ایجاد شود، نتیجه آن یک خال می‌شود که گاهی این تجمع فقط به تغییر رنگ بسنده نمی‌کند و باعث بالا آمدن پوست هم می‌شود. ما در این مقاله شما را با انواع خال پوستی و اینکه چه نوع خالهایی خطرناک هستند را آشنا می‌کنیم با ما همراه باشید!

خال چیست؟

چه نوع خالهایی خطرناک هستند

خال ها یک نوع رایج از رشد پوست هستند و به صورت لکه های کوچک قهوه ای تیره ظاهر می‌شوند و توسط خوشه هایی از سلول های رنگدانه ایجاد می شوند. خال ها به طور کلی در دوران کودکی و نوجوانی ظاهر می شوند. اکثر افراد دارای 10 تا 40 خال هستند که برخی از آنها ممکن است از نظر ظاهری تغییر کرده یا با گذشت زمان از بین بروند.

اکثر خال ها بی ضرر هستند. به ندرت سرطانی می‌شوند. نظارت بر خال ها و سایر لکه های رنگدانه ای یک گام مهم در تشخیص سرطان پوست، به ویژه ملانوم بدخیم است.

علائم انواع خال پوستی

خال معمولی یک لکه قهوه ای است. اما خال ها در رنگ، شکل و اندازه های مختلفی وجود دارند:

  • رنگ و بافت: رنگ های خال ها می‌توانند قهوه ای، برنزه، مشکی، قرمز، آبی یا صورتی و به صورت صاف، چروکیده، صاف یا برجسته باشند. حتی ممکن است روی آنها مو رشد کند.
  • شکل: بیشتر خال ها بیضی شکل یا گرد هستند.
  • اندازه: اندازه خال‌ها معمولاً کمتر از 1/4 اینچ (حدود 6 میلی متر) – به اندازه یک پاک کن مداد – هستند. به ندرت، خال های موجود در هنگام تولد (خال مادرزادی) می‌توانند بسیار بزرگتر باشند و نواحی وسیعی از صورت، تنه یا اندام را پوشش دهند.

چه نوع خالهایی خطرناک هستند

خال ها می‌توانند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شوند، از جمله پوست سر، زیر بغل، زیر ناخن‌ها و بین انگشتان دست و پا. اکثر افراد 10 تا 40 خال دارند. بسیاری از این موارد در 50 سالگی ایجاد می شوند. خال ها ممکن است در ظاهر تغییر کرده یا با گذشت زمان از بین بروند. تغییرات هورمونی در سنین نوجوانی و بارداری ممکن است باعث تیرگی و بزرگتر شدن خال ها شود.

عوامل ایجاد انواع خال پوستی

خال ها زمانی ایجاد می‌شوند که سلول های پوست (ملانوسیت ها) به صورت خوشه ای یا توده ای رشد می کنند. ملانوسیت ها در سراسر پوست شما پخش می‌شوند و ملانین تولید می‌کنند، رنگدانه طبیعی که به پوست شما رنگ می‌دهد. عوامل ایجاد خال به صورت زیر می‌باشد:

  • عوامل محیطی
  • زمینه ژنتیکی
  • هورمون‌های جنسی بخصوص استروژن و پروژسترون در خانم‌ها

انواع خال پوستی و اینکه چه نوع خالهایی خطرناک هستند!

این راهنمای ABCDE می تواند به شما در تعیین اینکه آیا یک خال یا یک نقطه ممکن است ملانوم یا سایر سرطان های پوست را نشان دهد، کمک کند:

  • A برای شکل نامتقارن است. یک نیمه برعکس نیمه دیگر است.
  • B برای مرز است. به دنبال خال هایی با حاشیه های نامنظم، شکاف دار یا پهن شده باشید.
  • C برای رنگ است. به دنبال رویش‌هایی باشید که تغییر رنگ داده‌اند، رنگ های زیادی دارند یا رنگ ناهمواری دارند.
  • D برای قطر است. به دنبال رشد جدید در یک خال بزرگتر از 1/4 اینچ (حدود 6 میلی متر) باشید.
  • E برای تکامل است. مراقب خال هایی باشید که در اندازه، شکل، رنگ یا ارتفاع تغییر می کنند، به ویژه اگر قسمتی یا تمام خال سیاه شود. خال ها همچنین ممکن است برای ایجاد علائم و نشانه های جدید مانند خارش یا خونریزی تکامل یابند.

چه نوع خالهایی خطرناک هستند

خال های سرطانی (بدخیم) از نظر ظاهری بسیار متفاوت هستند. برخی ممکن است همه ویژگی های ذکر شده در بالا را نشان دهند. دیگران ممکن است فقط یک یا دو مورد داشته باشند.

چه خال‌هایى مستعد بدخیمى یا تغییرات دیسپلاستیک هستند؟

بزرگ شدن سریع خال، افزایش رنگ خال (تیره‌تر شدن) و هر نوع تغییر دیگر در رنگ خال، رشد قسمتی از خال و نامتقارن شدن آن از نظر شکل، تغییر در حاشیه خال از نظر رنگ یا شکل، زخمی شدن خال و ایجاد خونریزی، همه این علائم می‌توانند هشداری برای شما باشند تا به پزشک مراجعه کنید.

عوارض

ملانوم عارضه اصلی خال ها است. برخی از افراد بیشتر از متوسط ​​در معرض ابتلا به سرطان و خال های ملانوم قرار دارند. عواملی که خطر ابتلا به ملانوما را افزایش می‌دهند عبارتند از:

چه نوع خالهایی خطرناک هستند

  • متولد شدن با خال های بزرگ: به این نوع خال ها، خال مادرزادی گفته می‌شود. در نوزادان، چنین خال هایی در صورتی که بزرگتر از 2 اینچ (5 سانتی متر) باشند، به عنوان بزرگ طبقه بندی می شوند. حتی یک خال بزرگ به ندرت سرطانی می‌شود و تقریباً هرگز قبل از بلوغ کودک.
  • داشتن خال های غیر معمول: خال هایی که بزرگتر از یک خال معمولی هستند و شکل نامنظمی دارند، به عنوان خال خونی غیرطبیعی (دیسپلاستیک) شناخته می‌شوند. آنها مایل به ارثی هستند. و اغلب دارای مراکز قهوه ای تیره و حاشیه های روشن تر و ناهموار هستند.
  • داشتن خال های زیاد داشتن بیش از 50 خال معمولی نشان دهنده افزایش خطر ابتلا به ملانوم است. شواهد نشان می‌دهد که تعداد خال های شما خطر سرطان را پیش بینی می کند. افراد زیر 50 سال که 20 خال یا بیشتر روی بازو دارند، بیشتر در معرض خطر ملانوم هستند. رابطه بین تعداد خال زنان و خطر ابتلا به سرطان سینه را نشان داد
  • داشتن سابقه شخصی یا خانوادگی ملانوم: اگر قبلا ملانوم داشته اید، در معرض خطر سرطان زایی خال هستید. علاوه بر این، برخی از انواع خال های غیرمعمول منجر به شکل ژنتیکی ملانوم می شوند.

درمان خال

روش‌های متعددی برای برداشتن خال وجود دارد. یکی از روش‌های مرسوم جراحی است. اما مشکل بزرگ در روش جراحی، لزوم انجام برش عمیق جهت برداشتن خال است. همین برش عمیق موجب ایجاد جای زخم یا اِسکار می‌شود به همین دلیل برداشتن خال با لیزر بیشتر توسط افراد انتخاب می‌شود.

غیر از خال‌هایى که احتمال بدخیم شدن دارند و با تشخیص پزشک براى برداشتن آن‌ها با حاشیه مشخص و به‌طور کامل اقدام کرد، خال‌ها را از نظر زیبایى نیز مى‌توان برداشت که باید پوست بیمار را از جهت تشکیل پوست اضافه یا بر جاى ماندن جاى خال درنظر گرفت که این کار نیاز به مهارت کامل دارد.

مراقب تغییرات باشید!

با محل و الگوی خال های خود آشنا شوید. به طور مرتب پوست خود را معاینه کنید تا به دنبال تغییراتی باشید که ممکن است نشان دهنده ملانوما باشد. ماهانه یکبار خودآزمایی کنید، به ویژه اگر سابقه خانوادگی ملانوم دارید. با کمک آینه ها، سر تا پا را چک کنید، از جمله پوست سر، کف دست و ناخن، زیر بغل، قفسه سینه، پاها و پاها، از جمله کف پا و فاصله بین انگشتان پا. همچنین ناحیه تناسلی خود و بین باسن خود را بررسی کنید.

با پزشک خود در مورد عوامل خطر ابتلا به ملانوما و اینکه آیا به طور معمول نیاز به معاینه تخصصی پوست دارید صحبت کنید.

چه نوع خالهایی خطرناک هستند

از پوست خود محافظت کنید!

برای محافظت از پوست خود در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) مانند نور خورشید یا تخت های برنزه اقداماتی را انجام دهید. اشعه ماوراء بنفش با افزایش خطر ملانوم مرتبط است. و کودکانی که از قرار گرفتن در معرض نور خورشید محافظت نشده اند بیشتر دچار خال می شوند.

  • از اوج اوقات خورشید اجتناب کنید برای بسیاری از مردم آمریکای شمالی، شدیدترین پرتوهای خورشید بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر است. برای سایر ساعات روز، حتی در روزهای ابری یا زمستان، فعالیت های بیرون از منزل را برنامه ریزی کنید.
  • در طول سال از ضد آفتاب استفاده کنید. حدود 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن ، حتی در روزهای ابری ، از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. از یک کرم ضد آفتاب با طیف وسیع با SPF حداقل 15 استفاده کنید و آن را سخاوتمندانه استفاده کنید و هر دو ساعت یکبار-یا بیشتر در صورت شنا یا عرق کردن، دوباره استفاده کنید. آکادمی پوست آمریکا توصیه می کند از کرم های ضد آفتاب با طیف وسیع و مقاوم در برابر آب با SPF حداقل 30 استفاده کنید.
  • سرپوش گذاشتن. عینک آفتابی، کلاه لبه پهن، آستین بلند و سایر لباس های محافظ می تواند به شما در جلوگیری از آسیب اشعه ماوراء بنفش کمک کند. همچنین ممکن است بخواهید لباس هایی را بپوشید که از پارچه مخصوص برای جلوگیری از تابش اشعه ماوراء بنفش استفاده شده است.
  • از لامپ ها و تخت های برنزه خودداری کنید. چراغ ها و تخت های برنزه اشعه ماوراء بنفش ساطع می کنند و می توانند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهند.

اگر یک خال غیر معمول به نظر می رسد، رشد می کند یا تغییر می کند، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید برای اطلاعات بیشتر درباره اینکه چه نوع خالهایی خطرناک هستند مقالات بعدی ما را از دست ندهید. خوشحال می‌شویم نظرات و تجربیات خودتان را با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید

میانگین امتیاز 5 / 5. میزان امتیاز 2

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد

مطالب مرتبط

۱ Comment


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 2 =