Skip to content
خانه » ریزش مو » راهکارهای درمان انواع ریزش مو در زنان و مردان

راهکارهای درمان انواع ریزش مو در زنان و مردان

ریزش مو در زنان

فهرست و عناوین مقاله

زمان مطالعه: 8 دقیقه
0
(0)

ریزش مو (Hair loss) بیماری‌ای است که در آن موهای سر و یا تمام بدن شما شروع به ریزش می‌کند. ریزش مو می‌تواند بدلایل مختلف همچون موارد ارثی، مصرف داروهای خاص و یا ابتلا به بیماری‌های خاص باشد. ریزش مو در زنان و مردان یا حتی کودکان ممکن اتفاق بیوفتد.

مو از پروتئینی بنام کراتین در ناحیه خارجی پوست سر و توسط فولیکول‌ها (follicles) مو ساخته می‌شود. وظیفه فولیکول‌ها تولید مو می‌باشد، زمانی که موی جدید ساخته می‌شود، موی قدیمی از پوست سر خارج شده و شما قادر به دیدن آن می‌شوید. در واقع مویی که از سر خارج می‌شود، رشته‌ای از سلول های کراتینی مرده است. متوسط موهای سر بزرگسالان حدود ۱۰۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰۰ بوده و از دست دادن تعداد کمی (مثلا ۱۰۰ عدد) از این موها در روز معمولا باعث نگرانی نمی‌شود.

انواع ریزش مو در زنان و مردان

ریزش مو در زنان

1. ریزش موی آندروژنیک طرح مردانه

ریزش مو در مردان شایع‌ترین فرم ریزش است و در مردان مستعد از نظر ژنتیکی ایجاد می‌شود. ریزش موی آندروژنیک از ۲۰ تا ۳۰ سالگی به صورت ریزش تدریجی مو عمدتا در نواحی ورتکس (کله سر) و پیشانی- گیجگاهی آغاز می‌شود. طاسی در مردان بیماری نیست، بلکه پاسخ فیزیولوژیک ایجاد شده بوسیله هورمون‌های آندروژنی در افراد مستعد از نظر ژنتیکی است.

در ۴۶% مردان بین ۵۰-۲۰ سال طاسی در مناطق پیشانی و گیجگاهی اتفاق می‌افتد. فرورفتگی مثلثی شکل پیشانی – گیجگاهی به طور طبیعی در اغلب مردان جوان و زنان پس از بلوغ رخ می‌دهد. اولین نشانه‌های طاسی افزایش فرورفتگی پیشانی- گیجگاهی همراه فرورفتگی وسط فرونتال است. نتیجه آن ریزش مو در ناحیه گرد روی ورتکس می‌باشد و تراکم مو در قسمت بالای اسکالپ گاهی به سرعت کم می‌شود.

2. ریزش موی آندروژنیک طرح زنانه

ریزش موی منتشر، پیشرونده و مزمن در زنان پس از سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی مکررا یک شکایت مطرح شده است. این زنان معمولا دوره قاعدگی طبیعی دارند و هیچ اختلالی در معاینه بالینی ایشان بدست نمی‌آید. اغلب زنان مبتلا به ریزش موی منتشر دچار کاهش تدریجی مو در قسمت مرکزی اسکالپ (رویشگاه موی سر) با حفظ خط رویش طبیعی بدون فرورفتگی پیشانی- گیجگاهی می‌گردند.

3. ریزش موی آره‌آتا یا منطقه‌ای

از شایع‌ترین علل ریزش مو است، ریزش ناگهانی و بدون علامت مو در یک یا چند ناحیه کاملا مشخص و معمولا گرد که اغلب در سن زیر ۴۰ سال دیده می‌شود. ساقه مو در این بیماری به خوبی شکل نگرفته و در هنگام رسیدن به سطح می‌شکند. رشد دوباره مو در عرض ۱ تا ۳ ماه شروع می‌شود. ضایعه اغلب منفرد و کوچک است، ولی ممکن است متعدد یا بزرگ باشد و یا تمام سر و سراسر بدن را گرفتار کند.

ریزش موی سکه‌ای چیست؟

ریزش مو سکه ای در مردان

ریزش موی سکه‌ای یا آلوپسی، یک بیماری شایع با علت ناشناخته است که مشخصه آن وجود لکه‌های طاسی پراکنده، دارای مرز مشخص، بدون جوشگاه و معمولاً به شکل نامنظم بر روی پوست سر، ابروها و قسمت ریش‌دار صورت آقایان می‌باشد. این بیماری در اغلب موارد باعث ریزش مو به شکل لکه‌های کوچکی به اندازه یک سکه می‌شود.

البته در اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، ریزش موها فقط به صورت چند لکه کوچک و محدود است، اما در بعضی از موارد هم ممکن است در حد شدیدتری باشد. حتی در بعضی از موارد این بیماری می‌تواند منجر به ریزش کامل موی سر (ریزش موی کلی یا کچلی کامل) و یا در حالت‌های خیلی پیشرفته، باعث ریزش تمام موهای سطح بدن (ریزش موی کامل بدن) شود.

ریزش موی سکه‌ای به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته می‌شود، به این معنی که علت این بیماری آن است که سیستم ایمنی بدن به جای عوامل بیماری‌زا و مهاجم خارجی، به اشتباه به سلول‌های سالم خود بدن حمله می‌کند و آنها را از بین می‌برد. در مورد بیماری ریزش موی سکه‌ای، سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند و باعث التهاب ریشه مو و نهایتاً ریزش آن می‌شود.

علل ریزش موی سکه‌ای

ریزش موی سکه‌ای هنگامی اتفاق می‌افتد که گلبول‌های سفید که نقش اصلی را در سیستم ایمنی بدن بر عهده دارند، به سلول‌های تشکیل‌دهنده فولیکول مو حمله می‌کنند و باعث از بین رفتن و یا کاهش قابل ملاحظه سرعت تولید آن‌ها می‌شوند. هنوز علت این که چرا سیستم ایمنی بدن به این شکل فولیکول‌های مو را مورد حمله قرار می‌دهد، به درستی شناخته نشده است.

نکته مهم دیگر در مورد بیماری ریزش موی سکه‌ای آن است که علیرغم آنچه که خیلی از افراد تصور می‌کنند، شواهد علمی چندانی در تأیید ارتباط این بیماری با استرس‌های روحی و روانی به دست نیامده است.

این احتمال وجود دارد که استرس بسیار شدید بتواند نقش تحریک کننده این عارضه را داشته باشد، اما تحقیقات جدیدتر نشان داده است که عوامل ژنتیکی در بروز آن نقش مهم‌تری دارند. علائم و نشانه‌ها شاخص‌ترین علائم بیماری ریزش موی سکه‌ای، ایجاد لکه‌های کچلی در نواحی مودار بدن است.

ریزش مو سکه ای در مردان

در اثر این بیماری، لکه‌های کچلی به اندازه یک سکه بر روی نواحی مودار بدن از جمله در پوست سر، پدیدار می‌شود. اما به طور کلی علائم این بیماری ممکن است در هر جایی از بدن که مو رشد می‌کند، از قبیل ریش و مژه نیز مشاهده شود. ریزش مو ممکن است به صورت ناگهانی باشد و در عرض تنها چند روز یا طی یک دوره چند هفته‌ای، لکه‌های طاسی روی سر شکل بگیرد.

قبل از آن که موی ناحیه مورد نظر بریزد، ممکن است بیمار احساس خارش یا سوزش پوست در این ناحیه را داشته باشد. فولیکول‌های مو در محل لکه‌های کچلی از بین نمی‌روند و بنابراین، بعد از آن که التهاب فولیکول‌ها برطرف شد، موی این ناحیه می‌تواند دوباره رشد کند.

افرادی که لکه‌های کچلی در آن‌ها به تعداد محدود و کوچک باشد، اغلب بدون آن که نیازی به استفاده از هر روش درمانی داشته باشند، به‌خودی‌خود کاملاً بهبود پیدا می‌کنند.

درمان ریزش موی سکه‌ای

  • مالیدن کرم کورتیزون یا تزریق محلول آن در محل لکه‌های کچلی به منظور سرکوب واکنش سیستم ایمنی بدن در آن ناحیه.
  • یک دوره کوتاه مصرف داروهای کورتیکواستروئیدی (مانند پردنیزون) به صورت خوراکی یا تزریق داخل وریدی استفاده می‌شود.

ریزش مو در زنان

  • PRP: روش پی آر پی (PRP) پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی، یک محلول تزریقی است که از خون خود بیمار گرفته می‌شود و از طریق بالا بردن غلظت پلاکت‌ها در سرم خون به دست می‌آید.
    اغلب افراد عادی، پلاکت‌ها را به عنوان یکی از اجزای خون که نقش منعقد کردن آن را بر عهده دارد می‌شناسند. اما عملکردها و قابلیت‌های پلاکت‌ها خیلی بیشتر از فقط لخته کردن خون است. این پلاکت‌ها هنگامی که فعال می‌شوند، مقادیر بالایی از سایتوکین‌ها و عوامل رشد را از خود ترشح می‌کنند که به عنوان یک عامل فعال در فرایند ترمیم زخم‌ها و جراحت‌ها عمل می‌کنند.

ریزش مو در زنان و مردان

  • مزوتراپی: روش مزوتراپی به مفهوم تزریق مقادیر کمی از ترکیبات دارویی به درون لایه زاینده پوست با هدف بهره‌برداری از خاصیت درمانی آن در بهبود قسمت آسیب‌دیده پوست و ناحیه اطراف آن است.
    امروزه از مزوتراپی برای درمان ریزش مو ناشی از عوامل مختلف از جمله طاسی سکه‌ای استفاده می‌شود. ترکیب دارویی معمولاً در عمق ۳ تا ۴ میلی‌متری پوست تزریق می‌شود. عمل تزریق، درد چندانی ندارد و به راحتی قابل تحمل است. درمان به روش مزوتراپی معمولاً به صورت دوره‌ای و در چند جلسه صورت میگیرد.

4. کمبود آهن

خانم‌هایی که پریودهای سخت دارند یا غذاهای آهن‌دار مصرف نمی‌کنند ممکن است در خطر کمبود آهن قرار داشته باشند. کمبود آهن منجر به کم شدن سول‌های قرمز خونی می‌شود. گلبول‌های قرمز خون مسوول حمل اکسیژن و هموگولوبین هستند و انرژی لازم را به انسان می رسانند.
نشانه‌ها: کمبود آهن باعث خستگی مفرط، ضعف و رنگ پریدگی می‌شود. این بیماری ممکن است با سردرد، اختلال در تمرکز، دست و پای سرد و ریزش مو نیز همراه باشد.

5. کیست تخمدان

خیلی از خانم‌ها از عارضه کیست تخمدان رنج می‌برند. این بیماری می‌تواند از ۱۱ سالگی آغاز شود و باعث عدم تعادل هورمونی می‌شود. PCOS اصولا منجر به ناباروری نیز می‌شود.
نشانه‌ها: PCOS می‌تواند باعث رشد موهای صورت، پریودهای نامنظم، اکنه و کیست تخمدان شود. اگر به ریزش موی سر دچار شده اید، ممکن است متوجه شوید رشد موهای دیگر قسمت‌های بدنتان افزایش یافته است. این‌ها نشانه های کیست تخمدان هستند.

6. ریزش موی ارثی

ریزش موهای ارثی یکی از دلایل رایج ریزش موی سر است. این مشکلی است که ممکن است فرد، ژن آن را از پدر یا مادر خود دریافت کند.
نشانه‌ها: نشانه‌های ریزش موی ارثی از اوایل ۲۰ سالگی آغاز می‌شود. اگر هر دو  پدر و مادر این مشکل را داشته باشند، فرزند هم دچار آن خواهد شد. ریزش موها در برخی از افراد پراکنده است یعنی بخش های مختلفی از سر دچار ریزش مو می‌شود. برخی هم فقط بخش مشخصی از سرشان می‌ریزد.

درمان ریزش مو در زنان و مردان

در بعضی از انواع ریزش مو در زنان و مردان، ممکن است بدون هیچگونه درمان خاصی موها دوباره شروع به رشد نمایند. در سایر موارد درمان می‌تواند به بهبود رشد موها و یا پوشاندن جاهای خالی کمک نماید. درمان‌های مورد استفاده شامل درمان دارویی و یا جراحی می‌شوند.

روش PRP در این روش نوین پلاسمای تهیه شده از خون شخص فعال گردیده و با تزریق آن در پوست سر یا مو تکثیر سلولی و احیاء بافت‌های آسیب دیده آغاز می‌شود. پلاسمای غنی شده از فاکتورهای رشد موجود در خون و نیز پروتئین‌های طبیعی آن به طور معجزه آسایی موجب تحریک سلول‌های پایه شده و باعث تکثیر و تحریک فولیکول مو می‌گردد.

روش مزوتراپی یک ره‌آورد بسیار با ارزش در امر درمان ریزش مو است. در این شیوه ویتامین‌ها و محلول‌های ضروری کنار فولیکول‌ها تزریق می‌شوند و باعث تحریک و افزایش رویش مو و همچنین ضخیم کردن و درمان موهای آسیب دیده می‌شوند.

درمان ریزش مو با جراحی (FIT_FUT) در معمول‌ترین شکل ریزش موی دائمی، فقط بالای سر تحت تاثیر قرار گرفته و با جراحی میشود، بیشتر موهای از دست داده را جبران کند.

انواع جراحی‌ها

FUT در این روش از ناحیه پشت سر یک نوار باریک برداشته و تحت بزرگنمایی استریو میکروسکوپ گرافت‌های ظریف به اندازه واحدهای فولیکولی طبیعی تهیه شده و در ناحیه گیرنده جلوی سر کاشته می‌شود.

FIT در این روش بدون نیاز به بخیه به وسیله پانچ‌های یک میلی متری موهای نواحی پشت سر و کناره‌های سر و همچنین بدن خود شخص در محیطی کاملا استریل با ابزاری خاص برداشته شده و در قسمت‌های طاس یا کم پشت کاشته می‌شوند.

درمان دارویی ریزش مو در زنان و مردان در صورتی که مشکل ریزش موی شما بدلیل بیماری خاصی ایجاد شده باشد، درمان آن بیماری لازمه برای درمان ریزش مو لازم است. داروهایی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان ریزش مو تایید شده اند، شامل:

ماینوکسیدیل (مینوکسیدیل یا Minoxidil)

مینوکسیدیل دارویی مایع و یا کف مانند است که دوبار در روز باید در سر مالیده شود تا به رشد موها و جلوگیری از ریزش موها کمک نماید. این دارو در مقادیر ۲ و ۵ درصد موجود می باشد. عوارض جانبی این دارو عموما شامل سوزش سر و یا رشد موهای ناخواسته در صورت می‌باشد.

فیناستراید (Finasteride)

این دارو برای طاسی الگوی مردانه، به شکل قرص و به صورت روزانه تجویز می‌گردد. اکثر مردانی که این دارو را مصرف می‌کنند شاهد کاهش ریزش مو و حتی رشد موهای جدید بوده‌اند.
عوارض جانبی نادر آن شامل کاهش میل جنسی مردانه و عملکرد جنسی می‌شود. FDA هشدار می‌دهد که این دارو ممکن است خطر سرطان پروستات را در بعضی از مردان افزایش دهد. زنانی که در سن باروری هستند نیز باید از مصرف این دارو خودداری نمایند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید

میانگین امتیاز 0 / 5. میزان امتیاز 0

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد

مطالب مرتبط

۲ Comments

  1. واییی من که دیگهه خسته شدم انقد قرص و ویتامین برای ریزش مو خوردم. نصف عمرم تو مطبای پوست و مو بوده.

    • اگر مدام دارو ها و پزشک رو تغییر بدید مسلما به انچه که دلخواه شماست نمیرسید و متاسفانه ممکنه نتیجه ی عکس بدهد.


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 5 =