مصرف بیرویه آنتیبیوتیک چرا برای بدن ضرر داره
آنتیبیوتیکها دستهای از داروها هستند که برای از بین بردن عوامل ایجاد کنندهی بسیاری از عفونی، به صورت گسترده در سراسر دنیا مصرف میشوند. کشف این مواد، کمک بزرگی به علم پزشکی کرده و طی سالیان اخیر جان انسانهای زیادی را نجات داده است. با این همه، آنچه به شدت دانشمندان را نگران کرده است، بیاثر شدن آنتیبیوتیکها در درمان برخی از بیماریهای عفونی است.
به دنبال مطالعات انجام شده برای یافتن علت این مساله مهم، یکی از دلایل قطعی ثابت شده، عبارت است از پیدایش مقاومت تعدادی از عوامل عفونی به آنتیبیوتیکهای موجود در میکروبها با ایجاد ژن مقاوم در برابر آنتیبیوتیکها، این مقاومت را از نسلی به نسل دیگر منتقل میکنند و حتی به صورت شایع این ژن از یک گونه میکروبی به گونه دیگری انتقال مییابد.
اینجاست که با وجود تجویز آنتیبیوتیک در مقادیر بالا، نتیجهای حاصل نمیشود و عفونت پایدار میماند. در اصل میکروب یاد میگیرد که چگونه خود را در برابر آنتیبیوتیکها محافظت کند و چطور آن را خنثی و بیاثر کند. به همین دلیل است که تشخیص درست و به موقع برای استفاده از جالب است بدانید که بیشتر گلودردها و سرماخوردگیها در فصول مختلف سال، نیاز به درمان با آنتیبیوتیک ندارند. در اصل این دسته دارویی نیز مثل همه داروهای دیگر عوارضی دارند.
در حقیقت تنها در زمان احتیاج و نیاز است که تجویز آنها به صلاح است، متاسفانه در سالهای اخیر مشکل مصرف بیرویه آنتیبیوتیک به معضلی فراگیر در جامعه تبدیل شده که دامن گیر تحصیل کردهها نیز شده است. در حال حاضر تلاشهای گستردهای در سطح ملی و همچنین بین المللی جهت کاهش تجویز آنتیبیوتیکها توسط پزشکان صورت گرفته است. آنتیبیوتیکها یکی از هنرهای پزشکان است تا بیمار با مصرف کمترین تعداد آنتیبیوتیک، بهبود کامل بیابد.
شعار هفته سلامت امسال مسئولان را بر آن داشت تا آمار مصرف آنتیبیوتیکها را اعلام کنند اما مصرف ۱۴ هزارکیلو آنتیبیوتیک در سال گذشته در یکی از استانها، مسئولان را نیز دچار حیرت کرده است. در کشور ما هم اکنون چهار برابر میانگین دنیا دارو مصرف میشود و ایران جزو کشورهای برتر در زمینه استفاده از داروست. امروز برای هر سرماخوردگی سادهای که شاید نیاز به مصرف داروهای معمولی نیز نباشد، به راحتی آنتیبیوتیکهای قوی تجویز میشود و حتی در بسیاری از نسخ پزشکان، تجویز همزمان چند آنتیبیوتیک را شاهد هستیم و این در حالی است که به گفته پزشکان حاذق، این نوع تجویز، پایه علمی ندارد.
No comment yet, add your voice below!