خال چیست؟
خال حاصل تجمع سلولهای رنگدانهای به نام ملانوسیت هستند درون ملانیست مادهای رنگی به نام ملانین تولید میشود و رنگ تولید شده باعث رنگی شدن سلولهای ملانوسیت میشود. توزیع و فراوانی ملانوسیتها تعیین کننده رنگ پوست هستند، در شرایطی که تجمع بیش از حد از ملانوسیتهای در مساحت کوچکی از پوست ایجاد شود، نتیجه آن یک خال میشود که گاهی این تجمع فقط به تغییر رنگ بسنده نمیکند و باعث بالا آمدن پوست هم میشود.
روشهای متعددی برای برداشتن خال وجود دارد. یکی از روشهای مرسوم جراحی است. اما مشکل بزرگ در روش جراحی، لزوم انجام برش عمیق جهت برداشتن خال است. همین برش عمیق موجب ایجاد جای زخم یا اِسکار میشود به همین دلیل برداشتن خال با لیزر بیشتر توسط افراد انتخاب میشود. عوامل ایجاد خال:
- عوامل محیطی.
- زمینه ژنتیکی.
- هورمونهای جنسی بخصوص استروژن و پروژسترون در خانمها.
چه خالهایى مستعد بدخیمى یا تغییرات دیسپلاستیک هستند؟
بزرگ شدن سریع خال، افزایش رنگ خال (تیرهتر شدن) و هر نوع تغییر دیگر در رنگ خال، رشد قسمتی از خال و نامتقارن شدن آن از نظر شکل، تغییر در حاشیه خال از نظر رنگ یا شکل، زخمی شدن خال و ایجاد خونریزی، همه این علائم میتوانند هشداری برای شما باشند تا به پزشک مراجعه کنید.


درمان خال:
غیر از خالهایى که احتمال بدخیم شدن دارند و با تشخیص پزشک براى برداشتن آنها با حاشیه مشخص و بهطور کامل اقدام کرد، خالها را از نظر زیبایى نیز مىتوان برداشت که باید پوست بیمار را از جهت تشکیل پوست اضافه یا بر جاى ماندن جاى خال درنظر گرفت که این کار نیاز به مهارت کامل دارد.